SOIURI
Dobrogea e darnică și primitoare, iar la sânul ei au prins cel mai bine rădăcini, soiurile pe care le cultivăm la Murfatlar.

Chardonnay

După cum probabil știi, este un soi originar din Franța. Ce nu știi este că a fost adus în podgoria Murfatlar cu circa 70 de ani în urmă. Deși este un vin cu rezonanțe galice, spunem despre el că și-a găsit aici, pe pământurile Dobrogei, o nouă casă.

Când bei Chardonnay, poți simți finețea și aroma asemănătoare parfumului de fân cosit sau a unei poienițe de toporași. Si tot la capitolul ce nu știi, dar te va bucura să afli: în anul 1878, poetul Vasile Alecsandri a primit la Montpellier marele premiu pentru cea mai bună poezie închinată latinității.

După aproape un secol, în 1959, vinul Chardonnay, produs la Murfatlar, a obținut diploma de onoare și marea medalie de aur la concursul internațional de vinuri, care a avut loc la Montpellier.

Pinot Gris

În regiunea Murfatlar Pinot Gris poate să ți se pară unul dintre cele mai plăcute vinuri albe demidulci și dulci ale României. La nivel de apariție, se prezintă exemplar: strălucitor, cu nuanțe de galben-verzui sau auriu.

Dar vinurile obținute din Pinot Gris se pot vinifica și în sec, generând vinuri cu corp mediu cu un buchet floral și o balanță bună între aciditate și notele dulci. Dezvoltă arome de pere, măr și pepene galben.

Este echilibrat, plăcut și, turnat în pahar, răcoros ca un vânt molcom din Delta Dunării.

Fetească Regală

Feteasca regală își are obârșia în Ardeal, dar s-a aclimatizat perfect în Dobrogea. Se caracterizează printr-o aromă discretă, proaspătă, ca cea a florilor de câmp.

Vinul nostru semnează nunți și petreceri românești. Este atestat ca fiind sinonim cu voia bună, iar Al. O. Teodoreanu amintește de el într-una din scrierile sale „Sfrijită ca o Sfântă Vineri, Mi-a spus o babă”: La români, Băbeasca place mult la tineri, Pe când Feteasca, la bătrâni.

Riesling Italian

E timpul să afli mai multe despre un vin cu adevărat popular. Deși, după nume, ai crede că este de origine italiană, soiul cultivat provine din Stiria (Austria). Dar să nu ne pierdem în detalii, căci, oricare i-ar fi originea, vinul Riesling este primit foarte bine la masă, atât de unul singur, cât și în cupaj Pinot Gris și Muscat Ottonel.

Este sobru, ispititor și plin de încredere și are și de ce, pentru că spuma pe care o face când îl torni în pahar te îmbie la o conversație reușită.

Muscat Ottonel

Soiul care a dat naștere ani de-a rândul celui mai vândut vin din Podgoria Murfatlar, și probabil din țară, atunci când este vinificat în dulce sau în demidulce produce vinuri memorabile. Notele sale mieroase cu arome de piersică, pere și fructul pasiunii sunt bine balansate de o aciditate subtilă care îl face un vin desert de neuitat.

Un mic sfat: bea acest vin cât e tânăr și proaspăt, ca să îi simți cu adevărat savoarea și subtilitățile. Este un vin extrem de parfumat și, asociat cu Pinot Gris și Riesling Italian, vinul Muscat Ottonel câștigă prin farmecul parfumurilor sale pluriflorale.

Sauvignon Blanc

Este un soi al dualității: poate fi vinificat in sec sau cu rest de zahăr și poate fi consumat tânăr sau păstrat și savurat după ce a fost învechit. Când vrei un vin alb sec, noi, oamenii de la Murfatlar, îți spunem că vinul nostru Sauvignon satisface toate exigențele.

Cu note de grapefruit pârguit, iarbă proaspăt cosită și un pic de ardei gras, Sauvignonul nostru își găsește drum pe orice masă.

Cabernet Sauvignon

Trăiască regele! Acesta este vinul rege al soiurilor roșii. Prin învechire în butoaie de stejar, ca orice lucru cu adevărat princiar, gustul său capătă calități deosebite, obținute prin armonia dintre condițiile pedoclimatice ale podgoriei și arta viticultorilor, transmisă și îmbogățită din generație în generație.

Este un vin scânteietor, bogat în toate darurile pamântului și cerului. Sălbatic și maiestuos, el posedă în același timp corp, spirit și un parfum aparte ce îmbină notele de fructe roșii, cafea, tutun, vanilie și bacon.

Pinot Noir

Încă un vin pe care timpul îl face să fie nu doar bun, cât de neuitat: un vin catifelat, auster, taciturn și pedant. Soi de renume mondial, care a făcut faimă vinurilor de Bourgogne (Franța).

Acest soi este cultivat la Murfatlar încă de la începutul secolului. Soarele strălucitor, terenurile calacaroase, microclimatul specific transferă vinului în condițiile din Dobrogea calitățile inegalabile, gata să fie demonstrate la prima degustare

Băbească Neagră

Un vin de soi, soi autohton, care a făcut faimă podgoriilor moldovene, în special la Nicorești. Condițiile pedoclimatice ale Murfatlarului transformă soiul Băbească Neagră într-unul perfect pentru un vin ușor, de culoare roz-intens, uneori de un roșu-violet.

În galeria vinurilor Murfatlar intră și alte soiuri, având poziții bine precizate, fiecare fiind apreciat pentru valoarea și calitățile sale.

Merlot

Scurt și cuprinzător: acesta este un vin sec care, pe măsura ce-l bei, devine prietenos. Acest soi de viță roditoare este renumit pentru delicatețea buchetului vinului său. Pe măsura învechirii, dezvoltă o aromă de flori și fructe de pădure.

Deși cunoscut de puțin timp în Dobrogea, în ultimii ani suprafața cultivată cu Merlot a crescut, spre bucuria celor care doresc să deguste acest vin strălucitor.

Riesling de Rin

Rieslingul de Rin este un soi de strugure atestat încă din secolul XV în spațiul teuton, însă la noi își face apariția de abia în secolul XIX.

Dă naștere unui vin aromatic cu note primare ce amintesc de nectarine, caise, măr galben și pere. Pe lângă fruct, vei putea simți adesea note de miere, iasomie, coajă de lime, precum și celebrele note de petrol care-l caracterizează. Aciditatea mare îl face un candidat ideal pentru păstrarea lui mai mulți ani în sticlă.

Fetească albă

Cel mai cultivat soi din țara noastră, acest soi primește, de-a lungul timpului, inclusiv denumiri colocviale, cum ar fi Poama Fetei sau Pasăreasca Albă. Cu o putere de acumulare a zaharurilor foarte ridicată, are un gust delicat, plăcut, echilibrat. Maturat în butoaie de stejar, are un buchet cu note de fructe uscate, care îi potențează calitatea.

Din acest soi se obțin vinuri spumante românești de calitate, gata să se ia la întrecere pe plan internațional. Vinul obținut din soiul Fetească are forța să-și păstreze caracterul, acesta fiind motivul pentru care îl punem numi, cu toată cinstea și cu paharele în aer “mândria podgoriilor românești”.

Tămâioasă Românească

Un soi venit de pe anticele meleaguri grecești, care se cultivă de cel puțin două milenii pe teritoriul țării noastre.

Iubitor de toamnă lungă, soiul este sensibil la climat excesiv: ger, secetă, umiditate. Buchetul său încântă prin arome cu amprentă florală – caise, pere, busuioc, miere de albine, pepene galben sau ananas.

Ca recomandare, acest soi este un excelent însoțitor pentru salate și aperitive, dar și preparate mai condimentate cum sunt cele asiatice.

Cramposie

Deși se cultivă în sud și sud-estul României, este unul dintre soiurile care au rămas în umbră, prea puțin valorificate, cu toate că are multe calități. Provenit din strugure cu însușiri mixte, atât de masă cât și de vin, soiul se remarcă prin aspectul și gustul plăcut al boabelor sale.

Este unul dintre cele mai rezistente soiuri la păstrare, peste iarnă.
Legendele viticultorilor spun că trebuie cules la trei zile după prima brumă, când strugurii devin galben-rubinii, iar gustul desăvârșit. Vinurile din Cramposie se pot asocia cu preparate pe bază de pește, pasăre și vită, dar se pot consuma și în pauza dintre mese, ca aperitiv.

Columna

Este un soi nou de viță de vie, omologat în 1985 în arealul Murfatlar, care este rezistent la secetă, ger și mană, proprietăți care îl fac potrivit pentru zonele aride ale Dobrogei. A fost creat din selecții și hibridări între Pinot Gris și Grasă de Cotnari, un soi intermediar între Pinot gris și Riesling italian, dar cu o calitate gustativă superioară Rieslingului italian.

Strugurii ajung la maturitate deplină în a doua parte a lunii septembrie și sunt folosiți în producția vinurilor albe de marcă, prezentând arome fructate și proaspete.

Fetească Neagră

Fără îndoială, un vin popular și apreciat. Unul dintre cele mai cunoscute soiuri din România, aproape o emblemă națională care ne reprezintă. Acest soi produce vinuri roșii, de culoare violet-rubiniu. Notele sunt fructate, de coacăze, mure, prune uscate; de altfel, prezintă și note condimentate de piper și vanilie. Textura acestuia este catifelată și complexă, iar finalul gustului este, de cele mai multe ori, lung și onctuos.

Acest soi este unul cunoscut pentru vinurile roșii cu potențial de învechire, timpul adăugându-i un gust amplu, cu tanini cărnoși și fini.

Shiraz

Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de vin roșu din lume. Gustul său generos de fructe coapte și tonurile sale piperate, condimentate sau afumate, precum și potențialul de învechire i-au adus pe bună dreptate o popularitate ridicată.

Provine din Franța, din regiunea viticolă Rhone, dar a ajuns celebru și naturalizat cu rezultate foarte bune în Australia. Este foarte versatil ca asocieri culinare – de la burgeri și fripturi de vită până la brânzeturi maturate dure – toate sunt perfecte pentru acest soi cu gust inconfundabil.

Burgundul Mare

Originar din Burgundia, acest soi este creator de vinuri agreabile, cu aciditate mai ridicată, aromă fructată și tanini tari și bine crescuți.

Buchetul său prezintă arome de lemn uscat, vegetale de tipul ardeiului și păstârnacului, gustul purtându-te către prune și vișine.

Totul converge către un vin ușor de băut, deși aciditatea și nivelul de alcool spun altceva. Se recomandă a fi servit la o temperatură de 14-15 grade.
Recomandăm consumul moderat de alcool. Află mai multe aici.
© 2023 Murfatlar. Toate drepturile rezervate.

Ai peste 18 ani?

Trebuie să ai peste 18 ani
ca să poți accesa acest website.
ro_RO