Culoare: roșu intens, purpuriu cu nuanțe violacee.
Miros: de fructe de pădure, afine, mure.
Gust: regăsim prospețimea fructelor roșii, taninuri persistente integrate armonios cu note fine extrase din lemn de stejar.
Temperatura de servire: 15-16°C.
Asocierea culinară: se poate asocia foarte bine cu preparate din carne roșie, carne de porc, pasăre, cu mâncăruri robuste pregătite la cratiță și tavă, pulpă de miel la cuptor, ciuperci brune.
Culoare: roz deschis.
Miros: delicat de fructe.
Gust: relativ intens, echilibrat, de corpolență medie, cu o aciditate bine integrată și o paletă gustativă complexă de fructe. Gustul fin este lung, distinct de fructe.
Temperatura de servire: 6-7°C.
Asocierea culinară: se poate servi cu mâncăruri pe bază de carne albă, pește, scoici, fructe de mare, salate, mezeluri, brânzeturi slabe, carne de rață, ciuperci.
Culoare: limpede, strălucitor, de o culoare galben-verzui.
Miros: delicat, de fructe, ușor floral (soc și iasomie).
Gust: un vin echilibrat, de aciditate plăcută, cu o caracteristică de frunze verzi. Vinul este de o corpolență medie, cu gust final remanent mineral.
Temperatura de servire: 8-9°C.
Asocierea culinară: un vin elegant potrivit pentru preparate din carne de pui pe plita garnisită cu legume, alături de pește de apă dulce, nu foarte gras, cu diverse brânzeturi de oaie, lângă antreuri, preparate asortate cu legume sote.