Culoare: limpede, roșu-rubiniu.
Miros: delicat, fructos, vegetal de ierburi uscate.
Gust: pătrunzător, cu taninuri ferme, aciditate medie, delicat condimentat pe final, cu gust remanent scurt și intens.
Temperatura de servire: 15-16°C.
Asocierea culinară: se asociază foarte bine cu carne roșie la grătar sau pe plită, gătită simplu, rustic, condimentată, cu carne de porc sau berbecuț la proțap, rață la cuptor, castane și pâine neagră, cu carne de vânat, platou de brânzeturi asortate.
Culoare: limpede, luminos, cu o culoare roz-pal.
Miros: intens fructat și condimentat, cu note timide florale.
Gust: un vin savuros, cu buchet de fructe roșii, proaspete, cu aciditate relativ mare, ce-i conferă prospețime.
Temperatura de servire: 7-8°C.
Asocierea culinară: se poate asocia ușor cu salate, pește la grătar, preparate asortate cu legume, deserturi dulci și sărate. Poate fi servit și la salate de fructe proaspete, de mango sau pepene galben.
Culoare: limpede, galben-auriu cu nuanțe verzui.
Miros: de citrice și fructe tropicale, la care se adaugă note de pere.
Gust: expresiv, proaspăt și persistent, cu nuanțe de coajă de portocală, ușor amărui, cu aciditate fină, delicată și cu o mineralitate dată de solul calcaros al podgoriei.
Temperatura de servire: 7-10°C.
Asocierea culinară: se poate servi foarte bine cu mâncăruri pe bază de carne albă, midii, pește de apă sărată și dulce, preparate din berbecuț, porc, pui la cuptor.