Istoria
Bine ai venit la o scurtă călătorie în timpul Murfatlar! Este locul cel mai bun de unde poți înțelege de ce suntem atât de mândri de moștenirea noastră, de pământurile Dobrogei și de vinul bun cu care ne mândrim de generații.

De la ținuturile stepei dobrogene, ținut arid, ars de razele fierbinți ale soarelui și uscat de vânturi neiertătoare ale iernii până la numele greu de pronunțat la concursurile internaționale de vinuri, a fost un drum lung, de care suntem mândri.

Dar hai să începem prin a ne prezenta.
De la ce vine numele de Murfatlar?

Cel mai probabil, geneza numelui vine de la turcescul Murilvet, care înseamnă om generos.

Mai apoi, există Muriivetli, care înseamnă om curajos, cu inima deschisă și calități superioare sau, altfel spus, un om de omenie.

Această denumire s-a metamorfozat în Murfat, apoi în Murfatlar, care înseamnă „urmașii lui Murfat”.

Dar, mai departe de nume, faima podgoriei și a vinului de Murfatlar, este rezultatul climatului de stepă, cu soare puternic, care asigură concentrarea zaharurilor în boabele de struguri, al teraselor dăltuite în calcar de mâna omului și al dotărilor moderne care permit explorarea celor mai bune soiuri de vin și cupaje.

Și mai e ceva, e mâna oamenilor locului care se pricep să facă viticultură așa cum au învățat din tată-n fiu.

Iar faima nu s-a lăsat așteptată.
Iată aici o parte din concursurile la care am fost prezenți și câștigători: Barcelona (1934), Paris, (1936), New York (1937), Ljubljana (1954-1976), Budapesta (1958 și 1972), Bratislava (1963 și 1971), Tbilisi (1965), Sofia (1966), Yalta (1970), Bruxelles (1974).

43 î. Hr.

Cultivarea viței de vie este ocupația de bază a locuitorilor acestei zone din cele mai vechi timpuri. Oamenii de la Murfatlar știu că poartă o tradiție veche de când lumea și se mândresc cu acest blazon de onoare.

Scythia Minor, denumirea antică a Dobrogei, era un loc cunoscut pentru cultivarea cu succes a viței de vie pe malul Mării Negre.

Mărturii scrise despre tradiția producerii vinului la Murfatlar au fost lăsate și de faimosul poet latin Ovidiu (Publius Ovidius Naso. î. Hr. -17 d.Hr), care a trăit în cetatea Tomis, pe malul Mării Negre, în perioada 9-17 d.Hr.

1907

A fost un an bun: soiuri noi de viță de vie sunt plantate la inițiativa a doi viticultori români, Gheorghe Nicoleanu și Vasile Brezeanu.

Soiurile sunt: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat Ottonel și Folle Blanche.

1936

În acest an a început formarea nucleului a ceea ce urma să devină una dintre cele mai prestigioase și cunoscute podgorii din România.

Plantațiile viticole au început să fie îmbogățite (pe bună dreptate) cu soiuri nobile aduse din vestul Europei.

1943

Se înființează Stațiunea Experimentală Viti Vinicola Murfatlar și expansiunea continuă.

Soiurilor cultivate în podgorie li se adaugă unele noi și valoroase precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer Rose, Riesling Italian pentru vinurile albe și Cabernet Sauvignon și Merlot pentru vinuri roșii.

1955

Podgoria este consolidată și extinsă la suprafața de 2600 hectare, prin înființarea întreprinderii de stat Murfatlar.

Treptat, vinurile produse aici s-au impus atât la noi în țară, cât și internațional, prin recunoaștere oficială. Întreprinderea de Stat Murfatlar a devenit liderul producătorilor români de vin.

2023

Ia naștere Murfatlar Vinul România SA, o companie nou înființată care își propune să ducă mai departe renumele vinurilor de Murfatlar.

Recomandăm consumul moderat de alcool. Află mai multe aici.
© 2023 Murfatlar. Toate drepturile rezervate.

Ai peste 18 ani?

Trebuie să ai peste 18 ani
ca să poți accesa acest website.
ro_RO