Cultivarea viței de vie este ocupația de bază a locuitorilor acestei zone din cele mai vechi timpuri. Oamenii de la Murfatlar știu că poartă o tradiție veche de când lumea și se mândresc cu acest blazon de onoare.
Scythia Minor, denumirea antică a Dobrogei, era un loc cunoscut pentru cultivarea cu succes a viței de vie pe malul Mării Negre.
Mărturii scrise despre tradiția producerii vinului la Murfatlar au fost lăsate și de faimosul poet latin Ovidiu (Publius Ovidius Naso. î. Hr. -17 d.Hr), care a trăit în cetatea Tomis, pe malul Mării Negre, în perioada 9-17 d.Hr.
A fost un an bun: soiuri noi de viță de vie sunt plantate la inițiativa a doi viticultori români, Gheorghe Nicoleanu și Vasile Brezeanu.
Soiurile sunt: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat Ottonel și Folle Blanche.
În acest an a început formarea nucleului a ceea ce urma să devină una dintre cele mai prestigioase și cunoscute podgorii din România.
Plantațiile viticole au început să fie îmbogățite (pe bună dreptate) cu soiuri nobile aduse din vestul Europei.
Se înființează Stațiunea Experimentală Viti Vinicola Murfatlar și expansiunea continuă.
Soiurilor cultivate în podgorie li se adaugă unele noi și valoroase precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer Rose, Riesling Italian pentru vinurile albe și Cabernet Sauvignon și Merlot pentru vinuri roșii.
Podgoria este consolidată și extinsă la suprafața de 2600 hectare, prin înființarea întreprinderii de stat Murfatlar.
Treptat, vinurile produse aici s-au impus atât la noi în țară, cât și internațional, prin recunoaștere oficială. Întreprinderea de Stat Murfatlar a devenit liderul producătorilor români de vin.
Ia naștere Murfatlar Vinul România SA, o companie nou înființată care își propune să ducă mai departe renumele vinurilor de Murfatlar.